CET18: veniturile fondatorului GȚ
29.03.2024

Autoritatea fiscală prezintă poziția oficială cu referire la prezentarea Declarației CET18 de către fondatorii gospodăriilor țărănești și veniturile ce urmează a fi incluse în aceasta. Răspunsul la întrebarea ce urmează a fost aprobat prin Ordinul SFS nr. 120/2024 și este inclus în Baza Generalizată a Practicii Fiscale.

 

29.1.6.6.1 Urmează de incluse în Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit veniturile fondatorului întreprinderii individuale în agricultură – gospodăriei țărănești (de fermier)?

 

În conformitate cu prevederile art. 83 alin. (2) lit. d) sau alin. (11) din Codul fiscal, gospodăria țărănească (de fermier) prezintă Declarația cu privire la impozitul pe venit (forma VEN12) sau darea de seamă unificată (declarație) cu privire la impozitul pe venit (forma UNIF21).  

 

Obligația privind prezentarea Declarației cu privire la impozitul pe venit de către persoana fizică care nu practică activitate de întreprinzător (forma CET18) apare la întrunirea condițiilor prevăzute la art. 83 alin. (2) din Codul fiscal.  

 

Potrivit art. 15 lit. c) din Codul fiscal, suma totală a impozitului pe venit pentru gospodăria țărănească (de fermier) este în mărime de 7 % din venitul impozabil.   Impozitul pe venit din venitul impozabil al persoanei fizice care nu practică activitate de întreprinzător se determină luând în considerație cotele stabilite în art. 15 lit. a) din Codul fiscal.  

 

În legătură cu faptul că cotele impozitului pe venit, stabilite în Codul fiscal pentru categoriile de plătitori enumerați mai sus, sunt diferite, venitul obținut de fondatorul – gospodăriei țărănești (de fermier) nu se include în Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (forma CET18).