Legea taxei de stat, modificată
19.04.2024

Modificările operate în Legea taxei de stat nr. 213/2023 au intrat în vigoare ieri, 18 aprilie, data publicării în MO a Legii nr. 73/2024. Noile prevederi asigură eliminarea incertitudinilor depistate la aplicarea practică a taxei de stat, precum și evitarea taxării duble.

 

Astfel, de scutirea de plata taxei de stat și a taxei de timbru vor beneficia executorii judecătorești, precum și organele fiscale indiferent de calitatea procesuală a acestora. Totodată, de aceleași taxe ar putea fi scutiți și minorii în toate cauzele de apărare a drepturilor lor.

 

Totodată, pentru cererile cu caracter patrimonial depuse în cadrul proceselor de insolvabilitate sunt stabilite excepții în cazul cererilor de admitere a creanțelor depuse de creditorii a căror creanță este întemeiată pe o hotărâre judecătoreasca sau pe hotărâri arbitrale irevocabile, pe titluri executorii, inclusiv cererile de admitere a creanțelor depuse de creditori a căror creanță este obiect de examinare în cadrul unui litigiu judiciar pendinte.

 

Este precizat și faptul că taxa de stat se percepede la persoanele fizice doar pentru înregistrarea la domiciliu și/sau reședință temporară, iar în cazul radierii din evidența la domiciliu plata nu se va efectua.

 

Amintim, noile prevederi au fost aprobate de Parlament în ședința din 28 martie.