Licențierea importului cerealelor și semințelor oleagenoase
22.04.2024

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a aprobat Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea Comisiei de licențiere a importului pentru unele produse de cereale și semințe oleagenoase. Ordinul nr. 55/2024 a intrat în vigoare vineri, 19 aprilie, data publicării documentului în MO.

 

Reglementările au fost elaborate în baza prevederilor Dispoziției CSE din 26 martie 2024, potrivit căreia cererile de eliberare a licențelor de import sunt examinate de către o comisie instituită de MAIA prin ordin în componența acesteia fiind incluși reprezentanți ai ministerului de resort, MDED, ANSA și ai asociațiilor de proful.

 

Potrivit Ordinului nr.55/2024, licențele vor fi eliberate în baza cererii depuse de persoana fizică sau juridică care intenționează să efectueze importul, la care urmează a fi anexate copiile extrasului ce confirmă înregistrarea de stat a solicitantului, a buletinului reprezentantului (după caz) și actele ce demonstrează desfășurarea activităților economice stabilite expres1  (potrivit CAEM).

 

În cel mult 10 zile de la data depunerii cererii comisia va examina actele depuse și va stabili cantitatea mărfurilor pentru care va fi propusă eliberarea licenței de import. Decizia finală va fi luată de MAIA, care poate elibera licența sau să respingă cererea. Respingerea poate fi contestată potrivit prevederilor Codului administrativ.

 

Prin anexe la ordin sunt aprobate formularele:

  • Cererii de acordare a licenței de import
  • Licenței de import la produsele agricole.

 

Recomandăm să citiți și Regulamentul privind licențierea importului cerealelor a intrat în vigoare.

___________

01.4 – creșterea animalelor

10.91.– fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă;

10.61 – fabricarea produselor de morărit;

10.41 – fabricarea uleiurilor și grăsimilor;

10.71 – fabricarea pâinii, prăjiturilor și produselor proaspete de patiserie.