Camerele agricole: alt nivel de interacțiune
26.04.2024

Orice persoana juridică, care practică activitate de întreprinzător în domeniul agricol pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, poate obține statutul de membru al uneia din cele 10 camere agricole regionale, în aria de activitate a căreia este sediul producătorului agricol.

 

Parlamentul a aprobat în I lectură proiectul de lege privind organizarea și funcționarea camerelor agricole.

 

Amintim, anterior publicația noastră a comunicat despre elaborarea acestui document, primele prezentări ale proiectului fiind oferite în următoarele informații:

În Republica Moldova vor fi create 10 camere agricole regionale

Camerele agricole: aprobarea politicilor de dezvoltare „de jos în sus”.

 

Alte prevederi ale proiectului stabilesc că, în cazul în care un teren sau bun agricol este folosit de o altă persoană decât proprietarul, membru al camerei agricole pe durata exercitării dreptului de folosință sau a posesiunii devine persoana juridică ce le folosește efectiv.

 

Totodată, urmează a fi reglementată activitatea organelor de conducere ale camerei agricole (adunarea generală, consiliul și directorul executiv, a altor organe create conform statutului camerei), competențele, structura, drepturile și obligațiile acestora, modul de alegere și revocare a membrilor etc.

 

Menționăm, în procesul consultărilor publice din lista surselor de finanțare a camerelor agricole au fost excluse subvențiile de stat, având în vedere că, potrivit art. 4 din Legea nr. 71/2023, persoana juridica care nu practica nemijlocit activități agricole nu poate pretinde la subventii de stat. Încă o prevedere din proiect, care stabilea că Guvemul, de comun cu autoritatile publice locale urma sa identifice, cu acordarea în locațiune cu titlu gratuit, spațiile necesare pentru sediile camerelor agricole regionale a fost revizuită, fiind propus ca APL să ofere aceste spații doar în limita posibilităților.

 

Cu detalii suplimentare vom reveni după aprobarea proiectului în lectură finală.