Parlamentul a votat modificările la Legea contabilității și raportării financiare
26.04.2024

Astăzi, 26 aprilie, Parlamentul a aprobat în lectura II proiectul de lege pentru modificarea Legii contabilității și raportării financiare nr. 287/2017.  Documentul vizează excluderea din lista documentelor primare cu regim specialstabilită în art. 12 din legea prenotată, a documentului utilizat în cazul achiziţionării activelor şi serviciilor de locaţiune de la furnizori cetăţeni.

 

Astfel, contribuabilul de sine stătător va elabora formularul pentru documentarea achizițiilor activelor şi serviciilor de locațiune de la furnizori cetățeni în funcție de posibilitățile și necesitățile proprii, fără a utiliza formulare tipizate.

 

Potrivit Ministerului Finanțelor, adoptarea modificării va exclude cheltuielile suplimentare la contractarea de la persoanele fizice (cetăţeni) a serviciilor de locaţiune şi achiziţionarea activelor, fără a fi necesar de a procura formulare sau de a solicita seria şi diapazonul de numere pentru imprimarea respectivelor documente.

 

Amintim, prin Hotărârea Guvernului nr. 294/1998 în sarcina Serviciului Fiscal de Stat este pusă tipărirea centralizată a unor formulare tipizate de documente primare cu regim special, inclusiv a actului de achiziție a serviciilor de locațiune și a cheltuielilor aferente. Formularul a fost aprobat prin Ordinul MF nr. 88/2008 și se întocmeşte în cazul achiziţiilor de locaţiune şi refacturare a serviciilor aferente de la persoanele fizice, neînregistrate în calitate de întreprinzători, în două exemplare de către locatar/arendaș.

 

Data punerii în aplicare a respective modificări va fi comunicată suplimentar.