BGPF: impozitul pe venit
02.05.2024

Baza Generalizată a Practicii Fiscale a fost actualizată prin Ordinul nr. 194, emis de Serviciul Fiscal de Stat pe data de 25 aprilie. Autoritatea a precizat unele aspecte aferente impozitului pe venit al persoanelor juridice și fizice ce desfășoară activitate de întreprinzător.

 

29.1.15.8 Sunt în drept angajații conducătorii auto ce efectuează transport rutier de pasageri în regim de taxi să transmită soției/soţului scutirea la impozitul pe venit?

 

29.5.2 Care sunt condițiile în baza cărora organizațiile necomerciale sunt scutite de plata impozitului pe venit?

 

29.1.9.4  Urmează a fi supusă impozitării majorarea capitalului social din contul profitului net?

 

29.1.9.3 Capitalul social al entității a fost majorat prin introducerea unui mijloc fix procurat din contul profitului nerepartizat al anilor precedenți. Urmează de a reține impozit pe venit în situația descrisă?

 

29.2.1.13 Se va considera facilitate acordată de angajator suma suportată pentru hrana organizată a angajaților?

 

29.1.13.4 Care este modalitatea de includere a facilității acordate de către patron (ce constituie sursa de venit impozabilă) în venitul supus impozitării? Urmează oare acestea să fie incluse în componența veniturilor salariale ținând cont de mărimea/valoarea efectivă suportată a facilității de către angajator?

 

Totodată, având în vedere că întrebarea 29.1.13.3 (Cum urmează a fi rotungită rata dobînzii stabilite de Banca Naţională a Moldovei, pentru determinarea facilității acordate de angajator prevăzută la art. 19 lit. d) din Codul fiscal?) a pierdut actualitatea, aceasta este  transferată în arhivă BGPF.