Producția animalieră este în creștere din contul întreprinderilor agricole
02.05.2024

În trimestrul I al anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023 producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile a sporit în preţuri comparabile cu 11,6%, comunică Biroul Național de Statistică.

 

Potrivit autorității, producţia animalieră a crescut cu 11,7%, iar cea vegetală – cu 7,8%.

 

Majorarea producţiei  animalelor  (în greutate vie) cu 17,3% în ianuarie-martie curent a fost generată de sporirea producţiei în întreprinderile agricole cu 26,3%. BNS constată că, la situația din 1 aprilie 2024, la entitățile agricole este înregistrată majorarea efectivului de animale (cu excepția vacilor pentru lapte și păsărilor). Totodată, efectivul de animale pe toate speciile în gospodăriile populației a scăzut, producția de animale diminuându-se cu 2,6%.

 

Deși în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 23,2%, în gospodăriile de toate categoriile aceasta a scăzut cu 0,2%, având în vedere în gospodăriile populației producția de lapte s-a diminuat cu 5,1%. Și producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile s-a diminuat cu 1,1% din contul micșorării acesteia cu 4,5% în gospodăriile populației.