SFS a aprobat noile formulare ale citațiilor
03.05.2024

În MO din 2 mai autoritatea fiscală a publicat Ordinul nr. 196/2024, care stabilește că emiterea, generarea și evidenţa atât a citațiilor privind examinarea cazurilor de încălcare a legislaţiei, cât și a citaţiilor la Serviciul Fiscal de Stat se va efectua prin intermediul Registrelor de evidenţă a citaţiilor din cadrul Sistemului de management al documentelor „Synapsis”. Formularele aprobare ale respectivelor citații sunt anexe la ordinul prenotat. Documentul a intrat în vigoare la data publicării.

 

Amintim, art. 134 p. 14 din Codul fiscal stabilește expres dreptul  autorității fiscale să citeze la SFS contribuabilul, persoana presupusă a fi subiectul impozitării, persoana cu funcţie de răspundere a contribuabilului, inclusiv responsabilul de evidenţa documentelor referitoare la persoana presupusă a fi subiectul impozitării, pentru a depune mărturii, a prezenta documente şi informaţii în problema de interes pentru autoritate, cu excepţia documentelor şi informaţiilor care, conform legislaţiei, constituie secret de stat. Neprezentarea persoanei citate la data şi ora stabilite în citaţie nu împiedică efectuarea de către Serviciul SFS a actelor procedurale fiscale.

 

Totodată, cazurile de încălcare fiscală se examinează în prezența persoanei trase la răspundere pentru săvârșirea încălcării, care este anunță în scris (prin citație) despre locul, data și ora examinării cazului. 

 

Potrivit Ordinului SFS nt.196/2024, citațiile vor fi communicate/expediate contribuabilului prin poștă cu scrisoare recomandată și cu aviz de primire sau prin orice alt mijlor care să asigure confirmarea primirii. Pentru persoanele obligate să utilizeze metode automatizate de raportare electronică citațiile se expediază prin intermediul cutiei poștale din Cabinetul personal al contribuabilului.

 

Formularele citațiilor aprobate anterior vor fi utilizate de către subdiviziunile SFS până la epuizarea stocului disponibil, deși Ordinul nr.636/2022 este abrogat din data publicării Ordinului nr. 196/2024.