Produsul Capital Circulant Agricol, în vigoare
03.05.2024

Pe data de 2 mai, ziua publicării în MO, a intrat în vigoare Legea nr. 78/2024 pentru susținerea agricultorilor prin facilitarea accesului la credite garantate de stat. Potrivit acesteia, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) în comun cu I. P. Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) stabilesc suma, modul de acordare, utilizare, rambursare a creditelor acordate, precum și condițiile specifice de acordare a garanțiilor pentru creditele contractate de la bănci de întreprinderile micro și mici care cultivă cereale.

 

Documentul stabilește că mijloacele financiare (prin derogare de la prevederile stabilite de alte acte normative1) nu pot fi urmărite silit și nici aplicate măsuri de asigurare, în interesul altor creditori a debitorului, inclusiv statul, care a contractat creditul, inclusiv în cazul în care, în privința persoanei este intentată procedura de insolvabilitate sau să fie utilizate pentru acoperirea altor cheltuieli decât cele pentru care au fost oferite.

 

Legea prevede și oferirea persoanelor juridice sau gospodăriilor țărănești (de fermier), care vor beneficia de un credit cu gaj acordat de stat, a dreptului să încheie acorduri/contracte de modificare a termenului de stingere a obligației fiscale, inclusiv la BASS, pe un termen de până la 12 luni consecutive și fără aplicarea măsurilor de asigurare sub formă de gaj și/sau fidejusiune.

 

Conform datelor prezentate de MAIA, în perioada 15 martie – 26 aprilie 2024 au depus cereri pentru Produsul Capital Circulant Agricol 32 de agricultori, 30 de solicitări deja fiind  aprobate. Acest instrument financiar este conceput pentru susținerea necesităților imediate ale sectorului agricol și acoperă finanțarea mijloacelor circulante. Garanția din partea statului poate constitui până la 1,6 mil. lei, dar nu mai mult de 80% din valoarea creditului. Pentru creditele acordate până la 31 decembrie 2024, sunt acceptate cele clasificate în categoria de risc nu mai joasă decât „Substandard”.

 

Totodată, ministerul încurajează agricultorii să se adreseze băncilor comerciale la care sunt deserviți pentru a accesa produsul.

____________________________________

1 Legea insolvabilității nr. 149/2012, Codul fiscal, Codul vamal, Codul de executare și Codul administrativ.