În ce caz proprietarii de terenuri cu destinație agricolă nu vor achita primele AOAM
03.05.2024

Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă nu va fi achitată de proprietarii de terenuri cu destinație agricolă, cu excepția grădinilor şi a loturilor pentru legumicultură, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau în folosință pe bază de contract, care, concomitent, fac parte din categoriile de persoane neangajate asigurate de Guvern sau care fac dovada aflării peste hotarele Republicii Moldova o perioadă mai mare de 183 de zile calendaristice în cursul anului bugetar.

 

Prevederea a intrat în vigoare ieri, 2 mai, în MO fiind publicate modificările operate prin Legea nr. 79/2024 la Legea nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

 

Menționăm, potrivit Legii nr. 420/2023, prin care au fost aprobate fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2024, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru deținătorii de terenuri agricole a fost stabilită în cuantum de 1014 lei.

 

Elaborarea modificărilor este argumentată de faptul că categoriile de persoane menționate supra sunt deținători de titlu de proprietate asupra terenurilor agricole cu suprafața de 1-2 ha în calitate de persoane fizice și nu au venituri înregistrate de la aceste terenuri. În multe cazuri persoanele de mulți anu sunt stabilite peste hotarele țării. Respectiv, a fost luată decizia de excudere a obligației deținătorilor de cote să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, dacă aceștia concomitant nu fac parte din alte categorii de persoane care se asigură în mod individual (vezi Anexa nr. 2 la Legea nr. 1593/2002).