BGPF: regimul TVA al serviciilor de curierat
09.04.2025

Prin Ordinul nr. 217/2025 Serviciul Fiscal de Stat a aprobat poziția oficială asupra serviciilor de curierat în calitate de obiect al impunerii cu TVA. Întrebarea și răspunsul pot fi consultate în continuare.

 

28.6.4.48 Se scutesc de TVA fără drept de deducere serviciile de curierat, care constau în ridicarea comenzii de la furnizor și transportarea acesteia către cumpărător?

    

Potrivit art. 103 alin. (1) pct. 13 din Codul fiscal, serviciile poştale, inclusiv distribuirea pensiilor, subvenţiilor, indemnizaţiilor sînt scutite de TVA fără drept de deducere.

   

Conform art.2 din Legea comunicaţiilor poştale nr. 36/2016, servicii poştale reprezintă servicii destinate publicului, constînd în colectarea, ambalarea (în caz de necesitate), sortarea, transportul trimiterilor poştale şi distribuirea sau înmînarea acestora destinatarilor.

   

La rîndul său potrivit articolului menționat, servicii de livrare de colete poştale reprezintă  servicii care implică colectarea, sortarea, transportul şi distribuirea coletelor poştale.

   

De asemenea, serviciu de curierat reprezintă colectarea, recepţionarea trimiterilor poştale şi predarea acestora prin intermediul curierului, la adresa destinatarului, personal către acesta sau către persoana autorizată să primească trimiterea poştală.

   

Urmare a consultării diviziunii 53 „Activități de poștă și de curier” din secțiunea H „Transport și depozitare” din Ordinul Biroului Național de Statistică nr.28/2019 cu privire la aprobarea Clasificatorului Activităților din Economia Moldovei, aceasta include activitățile poștale şi de curierat, cum sunt ridicarea, transportul şi livrarea scrisorilor şi coletelor, desfășurate sub egida diverselor acorduri. De asemenea se includ și serviciile de livrare locală şi mesagerie locală.

   

Concomitent, secțiunea 53.20 „Alte activităţi poştale şi de curier” include:

- primirea, prelucrarea, transportul şi distribuirea (internă sau internaţională) scrisorilor, pachetelor şi coletelor (de tip poştal) de către firme ce desfăşoară activităţi în afara obligativităţii serviciului universal. Pot fi implicate unul sau mai multe mijloace de transport şi activitatea poate fi efectuată fie cu mijloace de transport proprii ale firmelor respective, fie prin intermediul transportului public;

- serviciile de livrare la domiciliu.

   

Totodată, această clasă exclude transportul de mărfuri, (conform tipului de transport) 49.20, 49.41, 50.20, 50.40, 51.21, 51.22.

   

Respectiv, serviciile de curierat, care constă în ridicarea comenzii de la furnizor și transportarea acesteia către cumpărător, nu se încadrează în serviciile poștale, pentru acestea fiind aplicat regimul general de impozitare în conformitate cu art. 96 lit. a) din Codul fiscal.