Hotărârea Guvernului nr. 774/2016, care reglementează aplicarea adaosului comercial la formarea preţurilor de comercializare a produselor social importante, ar putea fi abrogată din 30 aprilie 2026. Prevederea este inclusă în proiectul de modificare a respectivei hotărâri, care va fi examinat în ședința Executivului de astăzi, 16 aprilie.
Amintim, Legea nr. 231/2010 stabilește că, produsele și serviciile se comercializează pe teritoriul Republicii Moldova la prețuri libere de vânzare, cu excepția prețurilor/tarifelor reglementate de către stat. Prețul la comercializarea produselor/serviciilor social importante de primă necesitate, a căror listă reflectă coșul alimentar al minimului de existență, se aprobă de către Guvern și se reglementează prin limitarea rentabilității la producere și/sau a adaosului comercial la vânzarea acestora (art. 20 alin. (6)). Respectiv, după abrogarea hotărârii prenotate, urmează a fi elaborate politici alternative de sprijin a consumatorilor vulnerabili.
Totodată, proiectul stabilește că, prevederile HG nr. 744/2016 nu se vor aplica produselor ecologice, care corespund cerințelor stipulate în Legea nr. 237/2023 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și actele normative de punere în aplicarea a acesteia.
Intervențiile propuse sunt condiționate de prevederile Nomenclaturii combinate a mărfurilor, potrivit căreia produsele agroalimentare (atât cele ecologice, cât și producția agricolă convențională) sunt clasificate în aceiași poziție tarifară. În opinia autorului proiectului (Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare), produsele ecologice nu pot fi încadrate în categoria produselor social importante, însă prețurile de vânzare a acestora sunt limitate, iar costurile de producere sunt de trei ori mai mari comparativ cu producția agricolă convențională.
Totodată, pentru excluderea contradicțiilor dintre mai multe acte normative1 ce reglementează condițiile de comercializare a pâinii și colacilor, se propune excluderea din notele la lista produselor social importante a cuvintelor „neambalată” și „neambalați”, ceea ce va permite asigura evitarea situațiilor de conflict între mediul de afaceri și organele de control.
Încă o propunere se referă la uleiul de floarea soarelui dezodorizat, care la momentul de față este exceptat din lista produselor social importante. Ținând cont de faptul că în unitățile de comerț prevalează anume acest tip de ulei, este prevăzută includerea acestui produs în respectiva listă.
De asemenea, din lista produselor faţă de care se aplică măsurile reglementării de stat a preţurilor vor fi excluse măștile și mănușile medicale, precum și produse biocide (dezinfectanți medicali).
______________________________
1 Legea 296/2017, Legea 306/2018, Hotărârea Guvernului 206/ 2023 etc.