Consolidarea terenurilor agricole va fi reglementată
18.04.2025

Toate cheltuielile de consolidare a terenurilor agricole întreprinse cu participarea autorităţii administraţiei publice locale la examinarea şi evaluarea terenului, perfectarea Proiectului de consolidare, autentificarea (reautentificarea) drepturilor asupra terenurilor, motivată de implementarea acestuia, înregistrarea în registrul bunurilor imobiliare ţinut de subdiviziunile competente a IP Cadastrul Bunurilor Imobile pot fi suportate de la bugetul de stat, de la bugetul local respectiv sau din alte surse de finanţare.

 

Prevederea este inclusă în proiectul instrucțiunii privind modul de consolidare a terenurilor cu destinație agricolă, propus pentru consultări publice de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Documentul urmează a fi aprobat prin ordinul MAIA.

 

Necesitatea consolidării terenurilor cu destinație agricolă, precum și de elaborare a instrucțiunii este prevăzută de Codul funciar1, care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2025. Acesta stabilește modalitățile și condițiile consolidării,  modul de evaluare a terenurilor etc., prevederile urmând a fi detaliate prin instrucțiune. Respectiv, aceasta reprezintă un ghid pentru proprietarii terenurilor agricole, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, subdiviziunile IP Cadastrul Bunurilor Imobile, persoanele fizice şi juridice participante la procesul de consolidare a terenurilor agricole.

 

Instrucțiunea va reglementa:

  • modalitatea de evaluare a necesităților și capacităților de elaborare a proiectului de consolidare cu suport de la bugetul de stat;
  • procedura de selectare a localităţii pentru elaborarea şi implementarea proiectului de consolidare;
  • etapele acestuia;
  • selectarea entităților care vor elabora respectivul proiect;
  • modul de adoptare a deciziei de consolidare;
  • metodele de consolidare etc.

 

Fragmentarea excesivă şi suprafeţele mici ale terenurilor cu destinație agricolă, ca rezultat al reformei de privatizare, au dus la scăderea drastică a productivităţii agricole, nerespectarea tehnologiilor de cultivare și asolament, degradarea solurilor şi au determinat un impact major negativ asupra populaţiei rurale, se menționează în nota proiectului.

 

Opiniile și propunerile părților interesate pot fi prezentate până la 30 aprilie 2025.

________________________________

1 Art. 38