Lipsa unei taxe de stat încurajează depunerea contestațiilor speculative, fie pentru a încerca o obținere ilicită a contractului, fie pentru a bloca un concurent, conideră Guvernul, care a susținut inițiativa legislativă înregistrată în Parlament. Aceasta prevede introducerea unei taxe pentru examinarea contestațiilor în cadrul procedurilor de achiziții publice, care ar diminua numărul contestațiilor nefondate. Totodată, Executivul propune revizuirea cuantumului taxei propuse de autorii proiectului de lege.
Astfel, cuantumul taxei propus inițial constituie 1% din valoarea estimată a contractului de achiziție, însă nu mai mult de 10 mii lei. Cabinetul de miniștri consideră că, pentru a evita dezavantajele pentru ÎMM-uri, taxa de stat minimă ar putea fi diminuată până la 0,5%, iar plafonul maxim urmează a fi majorat până la 50 mii lei. Potrivit avizului Guvernului, taxa va fi suficient de mare pentru a descuraja contestațiile abuzive, dar nu atât de ridicată încât să împiedice operatorii economici să-și apere drepturile. Suplimentar, veniturile generate din taxa de stat vor putea fi utilizate pentru îmbunătățirea sistemului de soluționare a contestațiilor și pentru eficientizarea procesului de achiziție publică.
De asemenea, se propune completarea inițiativei cu prevederea că, taxa de stat achitată de operatorul economic urmează a fi restituită integral în cazul în care contestația a fost admisă parțial și/sau integral.
Includeriea unei asemenea taxe de stat este argumentată prin necesitatea responsabilizării operatorilor economici, care urmează să evalueze șansele la succes în procesul de contestare a procedurilor de achiziții publice, micșorarea numărului de contestații depuse și reducerea blocajelor administrative.