La depistarea unor greșeli și/sau erori, contribuabilii au dreptul să prezinte Informația corectată, în condițiile stabilite la art. 188 din Codul fiscal. În acest caz, în preambulul Informației se completează rubrica „Numărul dării de seamă care se corectează (se completează)”, care corespunde numărului documentului din Sistemul Informațional, prevede proiectul modificărilor la Instrucțiunea cu privire la modul de completare a Formei IRM191.
Ministerul Finanțelor propune pentru consultări publice, care vor dura până pe data de 5 mai, proiectul ordinului, prin care vor fi modificate atât forma indicată supra, cât și Declarația IPC212.
Necesitatea intervențiilor în Forma IPC21 este condiționată de modificările aprobate la art. 87 alin. (11) din Codul fiscal, potrivit cărora suma impozitului pe venit spre achitare din impozitul pe venit calculat pentru perioadele fiscale 2023–2025 inclusiv se determină prin aplicarea proratei față de suma impozitului pe venit calculat pentru perioada fiscală din venitul impozabil aferent perioadei fiscale respective. Începând cu data de 1 ianuarie 2025, prorata se aproximează, conform regulilor matematice, până la două semne după virgulă și se determină prin aplicarea următorului raport:
- la numărător se indică valoarea dividendelor achitate (înainte de reținerea impozitului pe venit conform art. 901 și 91);
- la numitor se indică valoarea totală a profitului până la impozitare reflectat în situațiile financiare pentru perioada fiscală din care se achită dividende.
Suplimentar, va fi actualizată și anexa la Tabelul nr.1 din Declarația IPC21. În aceasta va fi declarat, pe subdiviziuni, impozitul pe venit aferent plăților salariale efectuate tuturor categoriilor de salariați, având în vedere că, la 31 decembrie 2023, pentru angajaţii agenţilor economici a căror activitate de bază este realizarea de programe a expirat termenul de utilizare a facilităţii stabilite la art. 24 alin. (21) din Legea nr. 1164/1997 pentru punerea în aplicare a titlurilor I şi II ale Codului fiscal.
Propunerile și obiecțiile părților interesate pot si prezentate la adresa persoanei responsabile pentru elaborarea proiectului: Parascovia Cebotarenco (Inspector principal, Direcția generală metodologia impozitelor și taxelor), număr telefon 022 82 34 38, e-mail: parascovia.cebotarenco(at)sfs.md.
_______________________________________
1 Anexa nr. 4 la Ordinul MF nr. 126/2017.
2 Aprobată prin Ordinul MF nr. 94/2020