Guvernul a aprobat în cadrul ședinței din 21 iulie acordarea suportului financiar unic pentru pregătirea a peste 297 mii de elevi din clasele I-IX, indiferent de statutul acestora (inclusiv copiilor plasați în servicii de tutelă/curatelă, case de plasament familial sau rezidențial, aflați la întreținerea deplină a statului etc.), de noul an școlar.
Suportul acordat va fi achitat din bugetul de stat prin intermediul Casei Naționale de Asigurări Sociale. Plata mijloacelor financiare va începe din 4 septembrie și se va încheia la 26 decembrie 2025. Potrivit documentului, beneficiarul va pierde dreptul la suportul unic în cazul în care nu va ridica banii până la expirarea termenului-limită (26 decembrie 2025). Totodată, dacă sumele ajutorului vor fi primite necuvenit, acestea urmează a fi restituite.
Cuantumul ajutorului unic constituie 1000 lei pentru fiecare elev. Scopul ajutorului este diminuarea poverii financiare suportate de către părinți, evitarea riscurilor de abandon și absenteism școlar. Mijloacele financiare pentru acoperirea acestor cheltuieli sunt aprobate în bugetul de stat și constituie circa 300 mil. lei.
Astfel, unul dintre părinții copiilor înregistrați în Sistemul informațional de management în educație va primi suma indicată din oficiu, iar în cazul în care datele nu sunt disponibile sau sunt incorecte, urmează a fi depusă o cerere la CNAS.