Compensarea pierderilor cauzate de schimbarea destinației terenurilor cu destinație agricolă și a celor destinate fondului forestier în terenuri pentru exploatare minieră se va face în conformitate cu Metodologia de calcul al pierderilor cauzate de trecerea terenurilor cu destinație agricolă sau ale fondului forestier la o altă categorie de destinație (în continuare – Metodologie).
Ministerul Mediului a elaborat proiectul hotărârii de Guvern, prin care urmează a fi aprobat Regulamentul cu privire la schimbarea destinației terenurilor pentru exploatarea minieră. Documentul a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 21 iulie și se consideră pregătit pentru inițierea procedurii de avizare/expertizare și consultare publică.
Scopul proiectului este reglementarea strictă și explicită a activităților de exploatare a zăcămintelor, asigurarea echilibrului dintre necesitatea de extragere a substanțelor minerale utile și minimizarea consecințelor asupra mediului. Totodată, este necesară creșterea responsabilității operatorilor economici care exploatează resursele naturale și evitarea abuzurilor atât în procesul de exploatare, cât și post-exploatare.
Astfel, proiectul prevede reglementarea:
- procedurii de schimbare a categoriilor de destinație ale terenurilor în terenuri pentru exploatare minieră, inclusiv a celor din proprietatea statului sau a UAT;
- posibilității extinderii excavațiilor existente doar după recultivarea terenurilor transmise anterior;
- setului de acte ce urmează a fi prezentat pentru modificarea destinației, inclusiv Modul de întocmire și conținutul dosarului;
- recultivarea terenurilor degradate etc.
Potrivit proiectului, decizia de schimbare a destinației terenului pentru exploatare minieră se aprobă de către autoritatea deliberativă a APL din unitatea administrativ-teritorială de nivelul întâi, după caz Adunării Populare a UTA Găgăuzia, în termen de o lună de la data la care solicitantul transferă la bugetul autorității respective mijloace bănești în valoare echivalentă cu pierderile cauzate la excluderea terenului din circuitul agricol, conform tarifelor stabilite de Metodologie, sau în temeiul unui raport de evaluare pentru o altă categorie de destinație.
Amintim, în cadrul ședinței din 10 iulie Parlamentul a aprobat Legea nr. 239/20251, prin care, începând cu 1 ianuarie 2026, va fi pusă în aplicare Metodologia. Necesitatea elaborării acesteia este condiționată de faptul că tariful aplicabil la momentul de față (36169,48 lei pentru o unitate grad-hectar) descurajează excluderea din circuitul agricol a loturilor de pământ și afectează efectuarea investițiilor în alte domenii.
Astfel, vor fi diminuate cazurile când persoanele fizice și juridice exploatează resursele minerale în lipsa evaluării raportului cost/beneficiu, inclusiv economic, social și de mediu.
______________________________________
1 Documentul încă nu a fost publicat în MO.