Potrivit Anchetei de conjunctură pe trimestrul III/2025, managerii întreprinderilor prognozează că, în perioada iulie-septembrie vor înregistra creșterea activității economice, a veniturilor din vânzări, a prețurilor produselor și o stabilitate relativă a numărului de salariați, comunică Biroul Național de Statistică.
Totodată, 52,5% din respondenții au declarat că, în trimestrul II/2025, s-au confruntat cu limitări în activitatea economică:
- cererea pe piață insuficientă (raportată de 31,5%);
- dificultăți financiare (23,2%);
- lipsa forței de muncă calificată (21,1%);
- consecințele crizei provocate de războiul din Ucraina (11,6%);
- indisponibilitatea spațiului și/sau a echipamentelor (3,9%).
Pentru trimestrul III, soldul conjunctural diferă în funcție de genurile activității economice și mărimea întreprinderii, așteptările fiind mai mari în industria prelucrătoare și construcții.
Astfel, managerii din industria prelucrătoare estimează creștere a situației economice și a veniturilor din vânzări (în ambele cazuri – +18%); stabilitatea numărului de salariați (+4%), precum și majorarea prețurilor produselor industriale (+8%).
În domeniul construcțiilor managerii de asemenea prognozează creșterea situației economice (+18%) și a veniturilor din vânzări (+20%), iar prețurile lucrărilor de construcții s-ar putea majora (+10%).
În comerțul cu amănuntul și servicii estimările sunt mai modeste, fiind anticipate majorarea veniturilor din vânzări (+13%) și a prețurilor de vânzare (+7%).
Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii efective a oricărui indicator statistic produs de BNS. Soldul conjunctural este obținut ca diferență între ponderea (în procente) a managerilor care au ales varianta pozitivă (în creștere) a fenomenului și ponderea celor care au indicat varianta negativă (în descreștere), precizează autoritatea.