SI AI: simplificarea evidenței și administrării fiscale a activității independente
18.12.2024

Serviciul Fiscal de Stat va asigura implementarea şi dezvoltarea continuă a Sistemului informațional Activitate Independentă (SI AI) și prestarea gratuită pentru utilizatori a serviciilor de raportare prin intermediul respectivului sistem, stabilește proiectul hotărârii de Guvern ce prevede instituirea acestuia. Documentul a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 16 decembrie.

 

Obiectivele de bază specifice stabilite pentru SI AI sunt evidența calculării obligațiilor fiscale aferente impozitului pe venit pentru persoanele fizice ce desfășoară activitate independentă, generarea avizelor de plată aferent impozitului pe venit pentru această categorie de contribuabili și  eficientizarea procesului de administrare fiscală.

 

Sistemul va oferi posibilitatea de modificare și vizualizare (masivă/ per contribuabil) a avizelor de plată, ținerea evidenței informației aferent calculării obligațiilor fiscale, ceea ce va contribui la sporirea gradului de conformare etc.

 

Amintim, persoanele fizice care desfăşoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul sunt obligate să utilizeze doar ECC conectate la Sistemul informaţional automatizat „Monitorizarea electronică a vânzărilor” Calcularea impozitului impozitului pe venit este asigurată de către Serviciul Fiscal de Stat, iar achitarea acestuia se efectuează în rate, trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului de gestiune. În trimestrele I–III se achită 1% din vânzările trimestriale pentru fiecare trimestru, dar nu mai puțin de 750 de lei.

 

În trimestrul IV se va recalcula suma impozitului pe venit aferent perioadei fiscale, cu stabilirea diferenței aferente impozitului pe venit corespunzător vânzărilor efectuate pe parcursul anului fiscal și suma impozitului pe venit calculată pentru trimestrele I–III.

 

Menționăm, subiecți ai regimului fiscal prenotat sunt persoanele care obţin venituri din activităţile independente în cuantum ce nu depășește 1,2 mil. lei anual.

 

Astfel, implementarea SI AI va simplifica generarea avizelor de plată și administrarea fiscală a activității acestei categorii de contribuabili.