Proiectul hotărârii Guvernului pentru aprobarea Metodologiei de calculare a costului acordului de mediu, precum și a Nomenclatorului serviciilor și cuantumul tarifelor la acestea, este propus pentru consultări publice de Ministerul Mediului.
Amintim, acordul de mediu este un act permisiv emis contra cost de Agenția de Mediu ce stabilește permisiunea realizării unei activități planificate prevăzute în anexa nr. 1 sau nr. 2 la Legea nr. 86/2014 pe un anumit amplasament, condițiile și măsurile de protecție a mediului care trebuie respectate în cadrul aprobării de dezvoltare a activității planificate.
La momentul actual, plata pentru emiterea acordului de mediu nu este încasată din motivul lipsei unei metodologii de calculare a costului acestuia. Până la abrogarea prin Legea nr. 226/2022 a Legii nr.851/1996 (din luna octombrie 2023) se percepea plată pentru experiza ecologică în sumă de la 2000-5000 lei pentru proiectele de execuție, emiterea acordurilor de mediu fiind gratuită. Având în vedere că mecanismul de expertiză ecologică a fost abrogat, inițiatorii activităților planificate vor fi scutiți de necesitatea expertizei ecologice și nu vor mai suporta costuri de 5000 lei.
Totodată, proiectul nomenclatorului și tarifelor serviciilor aferente eliberării acordului de mediu presupune prestarea unui serviciu cu titlu gratuit (evaluarea biodiversității), altele patru fiind taxate:
- evaluare prealabilă a activității planificate cu emiterea deciziei/Acorduluide mediu – 5 mii lei;
- evaluarea impactului asupra mediului la nivel național cu emiterea deciziei/acordului de mediu –12300 lei;
- evaluarea impactului asupra mediului la nivel național, inclusiv procedura de evaluare a impactului asupra mediului în context transfrontalier – 18362 lei;
- revizuirea acordului de mediu – 1732 lei.
Propunerile și obiecțiile părților interesate pot fi prezentate până la 15 februarie 2025.