Potrivit art. 36 din Codul funciar, care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2025, autoritățile administrației publice locale (în continuare – AAPL) sunt în drept să transmită în arendă persoanelor terțe terenurile cu destinație agricolă, care sunt în proprietatea privată atât a persoanelor fizice, cât și juridice. Transmiterea terenului în arendă se realizează prin licitație publică sau, în cazul în care există doar un deținător de teren adiacent, prin negocieri directe.
Condițiile în care autăritățile pot dispune de dreptul de administrare sunt:
- proprietarul terenului nu-l întreține în stare fitosanitară corespunzătoare (combaterea răspândirii buruienilor) mai mult de 2 ani succesiv;
- proprietarul a fost somat în scris ca, în termen de 3 luni, urmează să ia măsurile necesare privind utilizarea terenului, însă somația recepționată de proprietarul terenului rămâne fără răspuns.
Modul de transmitere în arendă a terenurilor cu destinație agricolă proprietate privată de către AAPL este stabilit în Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 688/2024. Potrivit acestuia, respectiva decizie poate fi luată de comisia mixtă, instituită prin dispoziția primarului la cererea autorității executive a APL sau a proprietarului terenului adiacent, ale cărui interese sunt lezate. În componența comisiei sunt incluși reprezentantul primăriei și al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care verifică starea fitosanitară a terenului.
Totodată, Codul funciar stabilește că, plata pentru arenda terenului cu destinație agricolă proprietate privată urmează a fi depozitată pe un cont special al primăriei și transferată proprietarului terenului din momentul rezoluțiunii contractului de arendă. Din această sumă vor fi reținute costurile administrative ale primăriei pentru transmiterea terenului în arendă. Prețul acesteia se calculează ca produs între timpul consumat pentru efectuarea activităţii administrative şi tariful pe o unitate de timp.
Noile reglementări mai prevăd că, administrarea terenului cu destinație agricolă proprietate privată de către AAPL nu este un impediment pentru înstrăinarea sau constituirea altor drepturi reale asupra terenului respectiv de către proprietarul acestuia. Totodată, atât proprietarul, cât și dobânditorul legal al terenului pot, în orice moment, să-și întoarcă dreptul de a administra terenul. În acest scop urmează a fi depusă o declarație scrisă adresată AAPL, aceasta constituind temei de rezoluțiune imediată a contractului de arendă încheiat cu persoana terță.
În acest caz, persoana care rezoluționează contractul de arendă înainte de încheierea anului agricol, are două opțiuni:
- să plătească arendașului valoarea fructelor care, deși încă neseparate, vor putea fi separate înainte de sfârșitul anului agricol în condițiile unei gospodăriri normale. La compensarea valorii fructelor se iau în calcul și datoriile părților la momentul rezoluțiunii arendei. (art. 1299 din Codul civil) sau
- să permită arendașului să continue lucrările și să efectuieze recoltarea, după care terenul revine proprietarului.
În orice caz, acordul între părți urmează a fi încheiat în scris, ceea ce va permite evitarea potențialelor neînțelegeri.