Completarea compartimentului nr. 44 din Baza beneralizată a practicii fiscal continuă. Astfel, prin Ordinul nr. 218/2025 autoritatea fiscală a aprobat răspunsurile la întrebările prezentate în continuare.
44.1.7 Ce se înțelege prin noțiunea de tranzacție locală?
În conformitate cu prevederile art. 22617 alin. (1) pct. 9) din Codul fiscal, tranzacție locală reprezintă tranzacţie realizată între contribuabili rezidenţi, în care unul sau ambii contribuabili sunt rezidenţi ai zonelor economice libere/parcurilor pentru tehnologia informaţiei sau care aplică cote diferite şi/sau au baza impozabilă diferită a impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător.
44.1.8 Constituie oare tranzacție locală, tranzacția de utilizare a drepturilor de proprietate intelectuală încheiată între o persoană juridică și o persoană fizică care nu practică activitate de întreprinzător, afiliate potrivit prevederilor art. 22617 din Codul fiscal, pentru care se efectuează plata sub formă de royalty?
În conformitate cu prevederile art. 22617 alin. (1) pct. 9) din Codul fiscal, tranzacție locală reprezintă tranzacţie realizată între contribuabili rezidenţi, în care unul sau ambii contribuabili sunt rezidenţi ai zonelor economice libere/parcurilor pentru tehnologia informaţiei sau care aplică cote diferite şi/sau au baza impozabilă diferită a impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător.
Prin urmare, în cazul în care contribuabilii rezidenți, care derulează tranzacții locale, nu sunt rezidenți ai zonelor economice libere/parcurilor pentru tehnologia informației sau aplică aceeași cotă de impozitare și au aceeași bază impozabilă privind determinarea impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător, aceștia sunt scutiți de obligația privind întocmirea, prezentarea informației și a dosarului privind prețurile de transfer.
Având în vedere că tranzacția este efectuată între o persoană juridică și o persoană fizică care nu practică activitate de întreprinzător, aceasta nu se încadrează în noțiunea de tranzacție locală aferent căreia urmează a fi întocmită informația și prezentat dosarul privind prețurile de transfer.
44.3.5 Survin oare obligațiile stabilite de Capitolul 112 Titlul V din Codul fiscal (inclusiv obligațiile de prezentare a informaţiei privind preţurile de transfer, a dosarului privind preţurile de transfer etc.) în raport cu tranzacțiile realizate între contribuabili rezidenți afiliați care nu sunt rezidenţi ai zonelor economice libere/parcurilor pentru tehnologia informaţiei sau care aplică aceleași cote şi/sau au aceeași bază impozabilă a impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător?
Conform art. 22818 alin. (2) din Codul fiscal, Capitolul 112 Titlul V din Codul fiscal, se aplică tranzacţiilor locale şi tranzacţiilor transfrontaliere între persoane afiliate.
Conform art. 22617 alin.(1) pct. 9) din Codul fiscal, tranzacție locală reprezintă tranzacţie realizată între contribuabili rezidenţi, în care unul sau ambii contribuabili sunt rezidenţi ai zonelor economice libere/parcurilor pentru tehnologia informaţiei sau care aplică cote diferite şi/sau au baza impozabilă diferită a impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător.
Astfel, în cazul în care contribuabilii rezidenți, care derulează tranzacții pe teritoriul Republicii Moldova, aplică aceeași cotă de impozitare și au aceeași bază impozabilă privind determinarea impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător (de exemplu: aplicarea cotei generale a impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător de 12%), acestea (tranzacțiile) nu se vor include în informația privind prețurile de transfer și în dosarului privind prețurile de transfer.
44.3.6 Care este modul de prezentare a informației privind prețurile de transfer și a dosarului privind prețurile de transfer?
Conform pct. 511 din Regulamentul privind prețurile de transfer, aprobat prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 9 din 26.01.2024 cu privire la aprobarea regulilor de implementare a prețurilor de transfer, cu modificările ulterioare, dosarul privind prețurile de transfer poate fi prezentat în format de hârtie și/sau electronic. În cazul prezentării dosarului privind prețurile de transfer în format electronic urmează a fi semnat electronic de către persoana sau persoanele respective cu funcții de răspundere. În cazul prezentării, dosarului privind prețurile de transfer în format electronic, actele prevăzute la pct. 50 subpct. 6) și 14) pot fi depuse în format de hârtie și autentificate în modul stabilit de legislație.
Conform punctelor 531 și 532 din Regulamentul privind prețurile de transfer, aprobat prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 9 din 26.01.2024 cu privire la aprobarea regulilor de implementare a prețurilor de transfer, cu modificările ulterioare, forma, conținutul și modul de prezentare a informației este stabilit în anexa nr. 2 „Modelul Informației privind prețurile de transfer şi instrucțiunea de completare a Informației privind preturile de transfer” la prezentul Ordin.
Informația privind prețurile de transfer urmează a fi prezentată Serviciului Fiscal de Stat cu aplicarea semnăturii electronice de către persoana sau persoanele respective cu funcții de răspundere.
Totodată, conform pct. 5 din Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 21 din 11.03.2025 cu privire la modificarea Ordinului Ministerului Finanțelor nr. 9/2024 cu privire la aprobarea regulilor de implementare a prețurilor de transfer, pentru perioada fiscală 2024, informația și/sau dosarul privind prețurile de transfer se prezintă pe adresa electronică infopt(at)sfs.md.