Simplificarea licențierii activității pe piața produselor petroliere
30.04.2025

Autorizația de import al motorinei drept act permisiv, eliberat de Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică, care confirmă dreptul producătorului agricol, înregistrat ca persoană juridică, de a efectua import de motorină pentru consum propriu în calitate de carburant pentru utilaj, transport sau tehnică agricolă, utilizate nemijlocit în activitatea agrară va fi exclusă din legislație (atât de la noțiunile definite în art. 2 al Legii nr. 461/2001, cât și abrogarea art. 19-21 al aceleiași legi).

 

Totodată, se propune și simplificarea procedurii de eliberare și reperfectare a licențelor de activitate pe piața pertolieră,  unele documente justificative fiind înlocuite cu o declarație pe propria răspundere privind capacitatea financiară, dotarea tehnică și personalul calificat. Suplimentar, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică nu va mai solicita prezentarea certificatului de înregistrare eliberat de ASP sau cartela echipamentului de casă și control, asigurând colaborarea cu autoritățile competente (prin interconectarea SIA sau prin protocoale de schimb de date).

 

Prorunerile de modificare a Legii nr. 461/2001 sunt incluse în proiectul de lege examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 22 aprilie. În continuare prezentăm redacția în vigoare a Legii privind piața produselor petroliere și intervențiile preconizate în respectiva lege.

 

Redacția în vigoare a Legii nr. 461/2001

Proiectul de modificare

Art. 2:

 - autorizație de import al motorinei – act permisiv, eliberat de Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică, care confirmă dreptul producătorului agricol, înregistrat ca persoană juridică, de a efectua import de motorină pentru consum propriu în calitate de carburant pentru utilaj, transport sau tehnică agricolă, utilizate nemijlocit în activitatea agrară.

Se exlude.

Art. 7:

(3): Taxa de licență pentru genurile de activitate indicate la art. 12 se achită anual conform anexei nr. 2 la Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, iar taxa pentru eliberarea autorizației de import al motorinei – conform anexei nr. 1 la legea menționată. Sumele încasate la eliberarea licențelor și autorizațiilor de import al motorinei se varsă integral la bugetul de stat.

(4) Principalele atribuții ale autorităților abilitate cu dreptul de a acorda licențe și autorizații de import al motorinei sînt:

a) acordarea de licențe și autorizații de import al motorinei;

b) ținerea registrului persoanelor juridice cărora li s-au acordat licențe și a registrului importatorilor de motorină pentru consum propriu;

c) monitorizarea respectării de către titularul de licență și de autorizație de import al motorinei a condițiilor licenței și autorizației de import al motorinei, inclusiv a respectării condițiilor speciale pentru importatorii de produse petroliere principale;

 

(3): Taxa de licență pentru genurile de activitate indicate la art. 12 se achită anual conform anexei nr. 2 la Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

Sumele încasate la eliberarea licențelor se varsă integral la bugetul de stat.

(4) Principalele atribuții ale autorităților abilitate cu dreptul de a acorda licențe sînt:

a) acordarea de licențe;

b) ținerea registrului persoanelor juridice cărora li s-au acordat licențe;

 

c) monitorizarea respectării de către titularul de licență și de autorizație de import al motorinei a condițiilor licenței, inclusiv a respectării condițiilor speciale pentru importatorii de produse petroliere principale;

Art. 8:

(1) Pentru a-şi îndeplini efectiv atribuţiile, autorităţile abilitate cu dreptul de a acorda licenţe și autorizații de import al motorinei sînt în drept: 

 a) să aibă acces liber în spaţiile, clădirile, la activele titularului de licenţă și de autorizație de import al motorinei, la documentele aferente activităţilor licenţiate, să obţină copii de pe acestea; 

 

 

(1) Pentru a-şi îndeplini efectiv atribuţiile, autorităţile abilitate cu dreptul de a acorda licenţe sînt în drept: 

 

a) să aibă acces liber în spaţiile, clădirile, la activele titularului de licenţă, la documentele aferente activităţilor licenţiate, să obţină copii de pe acestea; 

Art. 15. 

 (2) Suplimentar documentelor stabilite în Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, solicitantul de licenţă prezintă Agenţiei raportul financiar (pentru persoana juridică care activează) sau extrasul din contul bancar în cazul iniţierii afacerii, documentele ce confirmă că dispune de mijloace tehnice şi de personal calificat în vederea desfăşurării activităţii pentru care se solicită licenţă. 

 

 

(2) Suplimentar documentelor stabilite în Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, solicitantul de licență depune o declarație pe propria răspundere completată conform modelului stabilit de Agenție, prin care confirmă cumulativ următoarele cerințe: a) deținerea capacității financiară necesară desfășurării activității pentru care se solicită licența; b) are în dotare mijloacele tehnice necesare și angajează personal calificat corespunzător activității licențiate.

(21) În procesul de eliberare sau reperfectare a licenței pentru activitatea pe piața produselor petroliere, nu se solicită prezentarea următoarelor documente în format fizic sau electronic:

a) copia certificatului de înregistrare a persoanei juridice emis de Agenția Servicii Publice; 

b) cartela de înregistrare a echipamentului de casă și control, inclusiv certificarea metrologică aferentă.

 (2²) În scopul verificării informațiilor prevăzute la alin. (2¹), Agenția colaborează cu autoritățile competente prin interconectarea sistemelor informaționale sau prin protocoale de schimb de date, cu respectarea legislației în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal și în conformitate cu Legea nr. 142/2018.

Art. 18. Importul produselor petroliere

(1) Importul produselor petroliere se efectuează prin puncte de trecere a frontierei vamale, care au autorizaţii respective, nemijlocit la depozitele petroliere ale importatorului sau la depozitele petroliere vamale. Punctele de trecere a frontierei vamale şi  modalitatea de transportare a produselor petroliere importate se stabilesc de Guvern.

 

 (1) Importul produselor petroliere se efectuează prin puncte de trecere a frontierei vamale, care au autorizaţii respective, nemijlocit la depozitele petroliere ale importatorului sau la depozitele petroliere vamale. Punctele de trecere a frontierei vamale şi  modalitatea de transportare a produselor petroliere importate se stabilesc de Guvern.

Articolul 19. Importul de motorină pentru consum propriu 

Nu se supun licenţierii importurile de motorină pentru consum propriu efectuate de către producătorii agricoli, înregistrați ca persoane juridice, în baza autorizației de import al motorinei în calitate de carburant pentru utilaj, transport sau tehnică agricolă, utilizate nemijlocit în activitatea agrară.

Se abrogă.

Art. 20. Eliberarea și retragerea autorizației 

de import al motorinei

(1) Autorizația de import al motorinei se eliberează de Agenție, la cererea scrisă a producătorului agricol. Modul de solicitare, acordare, suspendare și retragere a autorizației de import al motorinei este stabilit de Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător în partea în care nu este reglementat de prezenta lege.

 (2) Cererea pentru acordarea autorizaţiei de import al motorinei se întocmește conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta lege. Cererea, însoţită de documentele prevăzute expres în aceasta, se depune la Agenție. În termen de 15 zile de la înregistrarea cererii, Agenția eliberează autorizaţia de import al motorinei dacă producătorul agricol îndeplineşte următoarele condiţii:

a) deține în proprietate sau în arendă terenuri agricole; 

b) deține în proprietate sau folosință depozite de păstrare a motorinei; 

c) deține în proprietate sau folosință tehnică agricolă care consumă motorină.

(3) În autorizaţia de import al motorinei, Agenția stabilește cantitatea motorinei ce urmează a fi importată în funcție de suprafața terenurilor agricole deținute în proprietate sau în arendă și de normele de consum al motorinei pe 1 ha de teren agricol. Este interzis importul unei cantități de motorină mai mare decît cea indicată în autorizația de import al motorinei.

(4) În cazul autorizării importului motorinei pentru consumul propriu al cooperativelor de întreprinzător care includ mai mulţi membri producători agricoli, condiţiile prevăzute la alin. (2) lit. a) şi c) sînt obligatorii pentru fiecare membru în parte, iar condiţia prevăzută la alin. (2) lit. b) se aplică pentru cooperativele de întreprinzător. 

(5) Agenția retrage autorizaţia de import al motorinei în următoarele cazuri:

a) producătorul agricol a comis în mod repetat fapte ce constituie încălcări ale regimului mărfurilor accizate conform Codului fiscal al Republicii Moldova;

b) producătorul agricol a utilizat motorina importată în alte scopuri decît pentru consum propriu.

(6) Decizia de retragere a autorizaţiei de import al motorinei se comunică titularului și produce efecte de la data comunicării sau de la o altă dată cuprinsă în aceasta.

(7) O nouă autorizaţie de import al motorinei va putea fi obţinută după 24 de luni de la data retragerii autorizaţiei.

(8) Eliberarea autorizaţiei de import al motorinei, prelungirea valabilității, reperfectarea, suspendarea, reluarea valabilităţii sau retragerea, precum şi eliberarea duplicatului acesteia se efectuează în condiţiile prezentei legi şi în conformitate cu Legea privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător.

(9) Agenția, în termen de 5 zile de la data eliberării sau retragerii autorizațiilor de import al motorinei, în vederea monitorizării utilizării motorinei, prezintă Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Vamal, Serviciului Fiscal de Stat informații privitor la autorizațiile de import al motorinei eliberate sau retrase.

(10) Autorizația se eliberează gratis.

Se abrogă.

Art.21.  Exportul (reexportul) produselor petroliere

(1) Exportul (reexportul) produselor petroliere se efectuează numai de către importator, în modul stabilit de legislaţie.

(2) Exportul (reexportul) de produse petroliere se face cu autorizaţia Agenţiei şi a organului vamal, în condiţiile legii.

Se abrogă